Poker v kocke

Poker je v súčastnosti asi najznámejšia kartová hra, ktorú pozná takmer každý. V tomto článku nájdete všetky potrebné informácie aby ste sa zorientovali v oblasti pokru, poznali históriu pokru a jeho základné pravidlá. Prajeme príjemné čítanie.

História

Presný pôvod hry poker nie je známy, ale isté je, že sa nemohol hrať skôr, ako sa vynašli karty.

História pokru sa vyvíjala viac ako 10 storočí z rôznych hier – zahŕňal princípy rôznych kartových hierdomina a dôležité bolo i blafovanie na oklamanie súperov.

Z dávnych historických zápisov sa vraví, že hra podobná pokru bola vymyslená v Číne už pred rokom 969. Z tohto obdobia sa totiž našla správa, že vládca Mu-tsung hral „dominové karty“ so svojou ženou večer pred novým rokom.

Už v 12. a 13. storočí Egypťania hrávali kartové hry a v 16. storočí v Perzii sa hrávali hry “Ganjifa” alebo “Treasure Cards” pri ktorých sa využívali stávky. Na hru Ganjifa sa používal balíček obsahujúci 96 kariet vyrobených z papiera, tenkých plátkov slonoviny alebo dreva. Peržania hrávali i hru “As Nas” kde sa používalo 25 kariet, kolá na vsádzanie a hierarchické hodnotenie kariet na ruke. Táto hra sa považuje za pramatku pokru.

Ganjifa
Ukážka hry Ganjifa

V 17. a 18. storočí sa vo Francúzsku hrávala hra “Poque” a v Nemecku “Pochen”, ktoré sa vyvinuli zo španielskej hry “Primero” považovanej za „matku pokra“ – súčasťou tejto hry bolo i stávkovanie a blafovanie. Francúzi priniesli hru „Poque“ i do Severnej Ameriky kde sa táto hra rozšírila.

V roku 1834 Jonathan H. Green napísal prvé referencie o tejto hre, kde spomínal i pravidlá tzv. „klamacej hry“. Táto hra sa potom veľmi rýchlo rozšírila a nahradila doteraz hrávané hry. Neskôr tento istý muž vo svojej knihe vydal i dokument o tejto hre, a tak sa zrodil Poker. V roku 1875 sa predstavil i žolík ako divoká karta, a tým skončil európsky vplyv na poker.

Poker sa stal veľmi obľúbenou hrou a vznikali rôzne variácie a subvariácie tejto dodnes veľmi populárnej hry.

pochen
Ukážka hry Pochen

Pokrové varianty

Texas

Texas je najrozšírenejšou formou pokru. Existuje ešte omnoho viac variant pokru, niektoré sú však menej populárne, preto vám prinesieme aktuálne informácie iba o tých základných a najpopulárnejších pokrových variantoch.

Ak ste niekedy počuli niekoho hovoriť o pokri, je skoro isté, že rozprával o Texas Holdem pokri. Nie vždy to však bolo tak. Pre rokom 2000 bol Texas Holdem poker omnoho menej populárny.

Omaha

Druhý najznámejší variant pokru je Omaha. V tejto hre dostane každý hráč rozdané štyri karty. Veľa hráčov Texas Holdem pokru hrá tiež Omaha Holdem poker ako postranné rozptýlenie. Aj keď nie je tak populárny ako Texas Holdem, Omaha Holdem poker vie byť tiež poriadna zábava.

Omaha Poker
Omaha poker

Pri popularite, ktorej sa dnes tešia varianty Holdem pokru, najmä Texas Holdem and Omaha Holdem, by si jeden myslel, že ide o tradičné, old-schoolové varianty pokru. V skutočnosti sú to relatívne nové pokrové varianty. Dávno predtým, ako sa Holdem poker stal všeobecne známym, hrali všetci Stud.

Stud

Stud poker nie je pokrový variant v pravom slova zmysle, ale skôr rodina príbuzných pokrových kartových hier. Slávne formy stud pokru sú 7-card Stud poker, Caribbean Stud poker, Mexican Stud a Mississippi Stud poker.

Draw

Jedna z najstarších pokrových variantov je Draw. Jedná sa o variant pokru, ktorý môžete vidieť v starých westernoch. Rôzne rozdielne varianty pokru sú považované za členov tejto rodiny.

draw poker

Základné pravidlá pokru

Každý pokrový hráč sa musí na začiatku svojej kariéry dôkladne naučiť základné pravidlá pokru. Len tak môže plnohodnotne začať študovať pokrové stratégie, ktoré mu pomôžu stať sa vyhrávajúcim hráčom.

Najprv sa zoznámime s možnými akciami hráča na rade – fold, check, call a raise.

  • Fold – ak ste s kartami nespokojný a nechcete dorovnať stávku súpera, zahodíte karty.
  • Check – pokračovanie v hre aj bez dorovnania. Ak si myslíte, že vaše karty nestoja za navýšenie banku a žiadni hráči pred vami nenavýšili, môžete zostať v hre – spravíte tzv. Check.
  • Bet – ak nikto pred vami nenavýšil, môžete tak urobiť vy vložením peňazí do banku.
  • Call – dorovnanie stávky protihráča.
  • Raise – navýšenie stávky protihráča.

Skúsenejší hráči využívajú tieto akcie rôzne – raise na oklamanie súpera “tzv. bluf”, call alebo check s najlepšiou kombináciou, aby neodstrašili súpera a podobne.

Pokrová partia má 4 stávkové kolá – pred flopom, flop, turn a river. Jedno stávkové kolo končí, keď všetci hráči zahodia karty (fold), checknú alebo dorovnajú (call).

Pokrová partia môže skončiť dvomi spôsobmi:

  1. Jeden hráč navýši, všetci ostatní zahodia karty a tento hráč vyhrá bez potreby ukázať karty.
  2. Dvaja alebo viac hráčov sa dostane až na posledné stávkové kolo (river) a tam si ukážu svoje karty (showdown) a porovnajú, kto má najlepšiu kombináciu a vyhráva.

Blind – povinná stávka

Od akcií hráčov prejdeme k ďalším pojmom a začneme slovom blindpovinná stávka, ktorú vždy dávajú hráči na 1. a 2. mieste po ľavej ruke hráča označeného ako dealer (online za neho rozdáva počítač, v kasíne krupier).

Texas Hold'em Poker

Táto povinnosť sa každú hru posúva o jedného hráča doľava. Tým je zabezpečené aby hráči nečakali stále len na najlepšie karty a musia hrať, lebo v banku sú od začiatku peniaze. Poznáme 2 blindy – big blind (BB) a small blind (SB).

  • Big blind – vsádza ho povinne hráč sediaci 2 miesta za rozdávajúcim hráčom, väčšinou ide o 2-násobok small blindu.
  • Small blind – vsádza ho hráč sediaci 1 miesto za rozdávajúcim a je to väčšinou polovička big blindu.
  • Dealer Button – pred small a big blindom sedí “rozdávajúci hráč”, ktorý je označený buttonom (button má obvykle tvar žetónu a je položený na stole pred rozdávajúcim hráčom).
  • Ante – typ povinnej stávky, ktorý dávajú všetci hráči v pokročilých štádiách turnajov. Oproti BB je to obvykle zanedbateľna sumu, väčšinou jeho desatina.

zdroje: sme.sk, pokeronline.sk, zulupedia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *