Ruleta – základné pravidlá

Asi každý pozná hru s guličkou, kde sa spoliehate na štastie a náhodu. Áno, reč je o rulete, známej hre, ktorú ste mohli vidieť aj vo filmoch Jamesa Bonda. Bez tejto známej hazardnej hry si možno totiž len ťažko predstaviť akékoľvek svetové kasíno, jedno či kamenné či virtuálne.

História

História rulety siaha až do druhej polovici 18. storočia. Samotný názov je odvodený z francúzskeho La Roulette (koliesko), pretože práve vo francúzskom prostredí sa táto hra prvykrát objavila.

Podobnú hru s otáčavými kolesami už hrali starí čínski mnísi putujúci po svojej krajine a dokonca sa objavili historické záznamy aj o tom, že v Číne sa prevádzkoval istý druh mučenia, ktorý bol rulete podobný. Odsúdený nešťastník bol priviazaný medzi dve rotujúce kolesá s ostrými čepeľami (je však asi obyčajná náhoda, že táto čínska kratochvíľa vzdialene pripomínala ďalšiu zábavu nazvanú po tejto hazardnej hre – “ruskú” ruletu).

Európska ruleta

Ruleta sa začala objavovať v modernej podobe ako ju poznáme z dnešných čias v Quebecu vo francúzskej časti Kanady, po prvýkrát v roku 1758.

V roku 1796 bola ruleta už podrobne opísaná v novele Jaquesa Lableeho “La Roulette, On Le Jour“. Na prvých ruletách sa nenachádzala nula, tá tam bola doplnená až bratmi Francois a Louis Blancovcami. Boli vlastníkmi kasína a rozhodli sa znížiť možný profit v prospech hráča a tak si zabezpečiť vyššie zisky.

Bola to mimochodom práve ruleta, ktorá stála za vznikom úspešnéj monackej ekonomiky založenej práve na hazarde. Monackému Karolovi III sa novinka bratov Blancových natoľko zapáčila, že im prostredníctvom stimulov umožnil podnikanie v Monaku. Spoločnosť založená bratmi Blancovými dodnes vlastní podiely vo väčšine monackých kasín.

Princíp hry

Ruleta se skládá z dvoch častí – kolies. Väčšie koleso je nepohyblivé, menšie koleso roztáča obsluhujúci alebo krupiér. Menšie koleso má u francúzskej rulety 37 čísel, z toho 36 čísel je červených alebo čiernych (rovnomerne 18 červených a 18 čiernych čísel), nula je zelená, avšak čísla nejdú za sebou v poradí. V prípade americkej rulety koleso 38 čísel, je tu naviac tzv. zdvojená nula (00).

Samotný princíp a stávkovanie je rovnaký pre obidve verzie rulety. Taktiež farby jednotlivých čísel sú rovnaké a na kolese sa striedajú. Čísla sú usporiadané tak, aby poskytovali čo najpestrejšie kombinácie malých/veľkých, párnych/nepárnych čísel.

Ruleta je veľmi známou hrou aj vďaka tomu, že jej pravidlá sú veľmi jednoduché a aj úplný začiatočník si ju po prečítaní základných pravidiel vie zahrať. Hra je rýchla a prináša vzrušenie z hazardu a vidiny veľkých a rýchlych ziskov.

Ako hrať ruletu

V rulete existuje 12 základných stávok. Okrem toho nájdeme veľké množstvo zvláštnych stávok a systémov, ktoré môžeme používať. Ich prehľad a výplatné pomery nájdete v tabuľke nižšie. 

Medzi základné stávky patrí napr. stávka na jedno číslo s výplatným pomerom 35:1. Čo to konkrétne znamená? V prípade ak stavíte 100 Eur a padne vaše číslo, vyhrávate 35 násobok vášho vkladu: 35×100 = 3500 Eur. Ďalšou možnosťou je kombinácia týchto stávok – dvojice, trojice, štyri čísla, šesť čísel.

Francúzska ruleta - rozloženie stola
Francúzska ruleta – rozloženie stola

Ďalšou veľmi obľúbenou variantou sú tzv. jednoduché/rovné stávky, malá (1-18) alebo veľká (19-36), červená alebo čierna, párna alebo nepárna. Výplatný pomer u rovných stávok je 1:1, napr. vsadíte 100 Eur na červenú farbu a v prípade výhry dostanete vyplatené 100 Eur plus váš vklad, teda celkovo vám bude vyplatené 200 Eur.

Okrem rovných stávok je tu možnosť staviť na 12 čísel a to prostredníctvom stávok na tucty (prvý 1-12, druhý 13-24 a tretí 25-36) a stĺpce. Výplatný pomer je v oboch prípadok 2:1. Je možné vsadiť tiež na susedné tucty alebo susedné stĺpce.

Výhodou je, že všetky stávky v rulete môžete ľubovoľne kombinovať. Teraz si uvedieme príklad stávok pre franzúsku a americkú ruletu.

Francúzska ruleta

Vo väčšine európskych kasín sa používa francúzske koleso. To znamená koleso s jednou nulou a francúzskym usporiadaním stolu (layout). Aj keď v niektorých anglosaských krajinách je francúzske koleso kombinované s americkým usporiadaním stolu – bez dvojitej nuly. Na francúzskom stole sú rozmiestnené oproti sebe po stranách dve tabule s nulovými koncami smerom do stredu. Môžu sa používať obe strany alebo iba jedna, v závislosti od počtu hráčov.

Francúzska ruleta - hracia tabuľa
Francúzska ruleta – hracia tabuľa

Americká ruleta

Základným odlišovacím znakom americkej rulety od francúzskej je zdvojená nula. Tá prináša kasínu vyššie percento zisku. Hracia tabuľa je obvykle jedna a koleso je umiestnené vždy na strane, kde sú nuly. Čísla a ich farby na hracej tabuli sú rovnaké ako pri francúzskej rulete. Rozdiel je v malom kolese americkej rulety, kde sú nula a dvojitá nula oproti sebe.

Usporiadanie stolu americkej rulety
Usporiadanie stolu americkej rulety

Stávky sú úplne rovnaké ako u francúzskej rulety a taktiež sa umiestňujú na hrací stôl rovnakým spôsobom. Iba vďaka dvojitej nule je možné vytvoriť ďalšie kombinácie stávok navyše, napr. stávka na dvojicu 00-3 alebo 00-2 a pod.

Výhody/nevýhody rulety v kasínach?

Každý hráč si musí uvedomiť, že stávkové pomery v rulete sú tak ako u iných hazardných hier v neprospech hráča. I napriek tomu môže hráč so šťastím vyhrať. Ako už bola spomínané, nula zaisťuje u francúzskej rulety kasíny výhodu, a priemerne dlhodobý zisk 2,7% pri stávkovaní na čísla. U rovných stávok je to iba 1,35%. Druhá/zdvojená nula v prípade americkej rulety zazbepečí kasínu zisk dokonca 5,3% pri stávkach na čísla.

Mnoho z vás sa teraz spýta, ako to je možné, že v kasíne i napriek tomu sedia niektorý hráči za stolom s americkou ruletou, ktorá ponúka nižšiu pravdepodobnosť výhry? V tomto prípade ide o hráčov, ktorý vedome hazardujú alebo naozaj nepoznajú pravdepodobnosti výhier pri jednotlivých ruletách.

zdroje: ruletaonline.sk, ruleta-tipy.cz, casino-hra.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *