Pravidlá Blackjacku

Vo svete hazardu je Blackjack asi jedinou hazardnou hrou na svete, v ktorej môže hráč legálne získať výhodu na svoju stranu a dlhodobo vyhrávať. Ako to je možné vo svete hazardu? Bližšie informácie sa vám pokúsime poskytnúť v tomto článku, kde vám vysvetlíme čo je Blackjack, aké sú základné pravidlá a pod. Prajeme príjemné čítanie.

Blackjack - najpopulárnejšia kartová hra
Blackjack – najpopulárnejšia kartová hra

Blackjack patrí medzi svetovo najpopulárnejšie hazardné kartové hry na svete. Určite ho nájdete vo všetkých kamenných alebo online kasínach. Existuje veľké množstvo rôznych variácií tejto hry, samotná hra má však veľmi jednoduché pravidlá a stačí pár minút a každý si môže osvojiť základy tejto hry.

Na Internete sa nachádza mnoho neoverených postupov, ktoré tvrdia, že vám zabezpečia výhodu nad kasínom a tak zaručený výnos.

História

Priamym predchodcom blackjacku je francúzska hra pod názvom “ving-et-un”, známa tiež ako “dvadsať jedna”. Táto hra bola v kasínach populárna okolo roku 1700. Táto hra bola veľmi podobná dnešnému Blackjacku ale líšila sa v pravidlách, ale základné pravidlo hry – dosiahnuť súčet kariet čísla 21 už platilo v tomto období.

Na konci 19. storočia sa dostal Blackjack z Európy do Ameriky. Tu sa po prvýkrát objavil v kasínach a salónoch okolo roku 1875. Hra sa  šírila pod názvom “Twenty-one”. Ako už bolo spomínané, Blackjack patrí spolu s pokrom medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie kartové hry v kamenných a online kasínach.

Pravidlá Blackjacku

Na prvý pohľad je Blackjack veľmi jednoduchá hra. Základné pravidlá sú jednoduché. Cieľom hry je dosiahnuť súčet hodnôt kariet 21, alebo sa mu čo najviac priblížiť. Avšak pozor! Ak sa vám podarí získať viac ako 21 bodov, automaticky herné kolo prehrávate.

Ukážka počítania kariet počas hry Blackjack

Blackjack sa hrá najčastejšie so šiestimi balíčkami (počet sa môže meniť od 1 do 8) francúzskych kariet, každý sa skladá z 52 kariet – od dvojky po eso v štyroch symboloch (z toho 2 čierne – piky a kríže a 2 červené – srdcia a káry ). Karty 2 až 9 majú hodnotu v súlade so svojou nominálnou hodnotou, karty od desiatky po kráľa majú hodnotu 10 a esopremenlinú hodnotu 1 alebo 11. Eso má tak schopnosť vytvárať tzv. „soft“ kombinácie, čo v praxi znamená, že rozdané eso a 8 majú spolu súčet 9 alebo 19, teda soft 19. To znamená, že hodnota kombinácie sa v danom momente počíta ako 19, ale ak by ste si potiahli ďalšiu kartu a súčet by prekročil 21, hodnota esa sa zníži na 1. A tak napr. karty eso, 8 a 7 majú súčet 16.

Hodnoty kariet

  • Karty 2 – 9 majú svoju hodnotu podľa čísla
  • Karty 10, J, Q a K majú v blackjacku hodnotu 10
  • Eso môže mať hodnotu 11 alebo 1, podľa voľby hráča
Hodnoty kariet v BlackJack
Hodnoty kariet v BlackJack

Priebeh hry

Po vložení stávok do tzv. boxu na hracom stole pre Blackjack, začne krupiér rozdávať karty. Výška stávky sa líšia podľa kasína a hry a je na stole vždy viditeľne označená.

Krupiér rozdá hráčom dve karty podľa smeru hodinových ručičiek a to tak, že každému hráčovi a sebe dá jednu kartu a potom následne každému hráčovi ešte jednu kartu. Karty sú rozdané lícnou stranou hore, takže všetci hráči pri stole vidia všetky rozdané karty a ich hodnotu.

Po rozdaní kariet sa začne krupiér opäť v smere hodinových ručičiek pýtať hráčov, akú akciu chcú vykonať a následne im oznámi súčet ich kariet. Hráči sa môžu rozhodnúť vykonať jednu z nasledujúcich akcii:

  • dostať ďalšiu kartu – HIT
  • zostať stáť – STAND
  • zvoliť rozdelenie – SPLIT
  • zvoliť zdvojnásobenie – DOUBLE

Krupiér reaguje podľa požiadaviek hráčov až do okamihu kedy hráč oznámi, že chce zostať stáť alebo jeho súčet kariet prekročí hodnotu 21 a hra pre neho končí a krupiér prevezme jeho stávku.

Následne po ukončení akcií všetkých hráčov pokračuje krupiér v hre sa svojimi kartami a podľa výsledku vyplatí výhry alebo zoberie prehraté stávky.

Krupiér a jeho hra

Hra krupiéra podlieha istým pravidlám a jeho možnosti sú výrazne obmedzené. Krupiér je povinný:

  • rozdať si ďalšiu kartu, pokiaľ je súčet jeho kariet menší ako 17
  • zostať stáť vo chvíli, kedy je súčet jeho kariet 17 a viac

Krupiér preto nemá možnosť hráť double alebo split. Pokiaľ prekročí 21, vyhrávajú všetci hráči v hre. Pokiaľ krupiér túto hranicu neprekročí, vyhrávajú hráči, ktorý majú vyšší počet bodov a všetky stávky sú vyplatené v pomere 1:1. Hráči s rovnakým počtom bodov ako krupiér, dostanu svoje stávky naspäť.

Blackjack krupiér
Blackjack krupiér

Dôležitým pravidlom z pohľadu krupiéra ešte je, že ak si krupiér rozdá black jack, prehrávajú všetci hráči okrem tých, ktorý majú tiež black jack – u týchto sa jedná o remízu a dostane naspäť svoje stávky.

Hráč a jeho hra

Ak je hráč na rade, má v blackjacku nasledujúce možnosti:

  • Hit – pokračovať v rozdávaní kariet a vziať si od krupiéra ďalšiu kartu
  • Stand – zostať stáť
  • Double – zdvojnásobenie svojej stávky. Následne dostane od krupiéra ešte jednu kartu a hra končí. V niektorých kasínach je možné zvoliť variantu “double” iba po prvej rozdanej karte.
  • Split – rozdeliť hru. Jedná sa o spôsob zdvojnásobiť stávky, ktoré je možné použiť iba v prípade ak hráč dostal dve karty rovnakej hodnoty. Pokiaľ hráč zvolí túto variantu, dôjde k rozdeleniu hry a s každou kartou sa hraje samostatná hra.

V jednotlivých kasínach samozrejme existuje mnoho variácií a celá rada ďalších pravidiel, ktoré si môže hráč vybrať. Vyššie uvedené pravidlá ale predstavujú základný prehľad možností hráča a krupiéra počas hry BlackJack.

zdroje: anygamble.com, sk.casino.guru, encyklopediehazardu.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *